Quantcast
Channel: Nationale Coalitie Duurzame Digitalisering
Viewing all articles
Browse latest Browse all 99

Waarom je vandaag moet beginnen met Responsible.Infrastructuur

$
0
0

In de vorige nieuwsbrief belichtten we dat duurzame IT geen illusie is, maar dat betekent natuurlijk niet dat het vanzelf gaat. Veel bedrijven hebben zich als doel gesteld om in 2030 net zero te zijn. Enig idee hoe lang een infrastructuur lifecycle is? Als je hier rekening mee houdt, betekent dit dat je vóór 2026 je plannen klaar moet hebben! Met name voor grote organisaties is dit eerder dan dat je denkt, een infrastructuur lifecycle is namelijk ongeveer vier jaar. Daarbij kun je wel hele duurzame infrastructuur neerzetten in 2030, maar draaien de applicaties daar wel op? De klant zal zich daarop moeten aanpassen.

De infrastructuur dienstverlener moet ervoor zorgen dat de juiste vraag vanuit de klant gesteld gaat worden. Maar hoe doe je dat? Hieronder een paar voorbeelden:

Processor technologie is in razend tempo aan het veranderen. Omdat de wet van Moore “ten einde” is1, wordt er gezocht naar andere oplossingen. Quantum is er een van en zal voor 2030 een rol gaan spelen. Maar er wordt volop ontwikkeld aan processoren voor het gebruik van AI. Deze (analoge) processoren zijn factoren zuiniger dan de huidige2. Als klant moet je dus oplossingen maken die onafhankelijk zijn van onderliggende processortechnologie.

Toekomst? Zeker niet! Ook vandaag zijn er al processoren die veel efficiënter zijn, denk bijvoorbeeld aan RISC-V achtige oplossingen3. Hiervoor geldt precies hetzelfde. De besparingen zijn 10-tallen procenten en dat gaat veel verder dan die 2 of 3 procent tussen twee vergelijkbare servers van fabrikant A of B.

Storage technologie

Naast de flash en SSD-storage die veel minder energie gebruiken dan spinning harddisks wordt er steeds meer gekeken naar moderne tape technologie. Alleen geschikt voor back-up? Nee, absoluut niet; juist ook voor online opslag van data die nog maar sporadisch gebruikt wordt. En dat is volgens onderzoeken dik meer dan de helft. Brad Johns, we kennen hem verder niet persoonlijk, heeft een consulting bedrijf en het is de moeite waard om even te kijken op zijn website4 waarop hij e.e.a. gepubliceerd heeft. Hoewel je “storage tiering” kunt toepassen en het niet noodzakelijk is dat je applicaties rekening houden met opslag op tape is het wel goed om ervan bewust te zijn dat ophalen van tape langer duurt. Ook hier moet je situationeel denken, een query op tapedata is niet zo handig.

Mooi bedacht, maar hoe krijg ik mijn klant om, ze willen altijd het beste het makkelijkste en het snelste hebben? Dat is een hele goede vraag en niet makkelijk te beantwoorden. Je kunt natuurlijk wachten tot 2030 en je met een hamer op je hoofd wordt geslagen omdat je de doelstellingen niet hebt gehaald. Misschien wijs je dan naar je klant en geef je hem de schuld, helaas gaat het vaak zo. Maar je zou ook voordeel kunnen behalen door het gebruik van duurzame technologie, door nu al de juiste keuzes te maken. Je maakt het financieel aantrekkelijker, of je geeft voorrang bij de dienstverlening. En uiteraard is het ook goed om gezamenlijk hierin op te trekken. Iedere keer dat wij bij klanten spreken over dit onderwerp zien we dat duurzaamheid ons allemaal raakt, het gaat daarmee over grenzen van organisaties. Laten we het samen DOEN!

Door: Laila Fettah, Jan Schravesande en Ronald Meijer

  1. https://www.dutchitchannel.nl/news/181864/is-het-einde-van-de-wet-van-moore-in-zicht ↩
  2. https://www.forbes.com/sites/karlfreund/2022/07/30/mythic-how-an-analog-processor-could-revolutionize-edge-ai/?sh=5f4fdd0362a8 ↩
  3. https://www.icdrex.com/risc-v-vs-arm-which-open-standard-risc-architecture-is-better-for-your-microchip-project/ ↩
  4. https://www.bradjohnsconsulting.com ↩

Viewing all articles
Browse latest Browse all 99