Op 22 april is het Earth Day, wereldwijd wordt er stilgestaan bij de toekomst van onze planeet. Hoe zorgen we er samen voor dat ook toekomstige generaties kunnen genieten van een duurzame, schone aarde? Duurzame digitalisering kan hier een belangrijke bijdrage aan leveren. In dit artikel delen we een aantal inspirerende voorbeelden van hoe verschillende leden van de NCDD zich inzetten voor een duurzame (digitale) toekomst. Lees verder en ontdek hoe het meten en beperken van energieverbruik van software, het beperken van onnodige data opslag en het inzetten op circulaire economie door het gebruik van gestandaardiseerde en geïntegreerde product paspoorten stuk voor stuk een bijdrage leveren aan een slimmere, duurzamere toekomst!
Wist je dat maar liefst 68% van alle opgeslagen data nooit meer wordt gebruikt? Dit zorgt voor een groeiende data vuilnisbelt die niet alleen slecht is voor je bedrijfsprestaties, maar ook voor onze planeet. NCDD lid NetApp begrijpt dit probleem en heeft een slimme oplossing. Ze helpen bedrijven om die ongebruikte data te identificeren en efficiënt te beheren. Zo kun je je energieverbruik, kosten en CO2-voetafdruk verminderen.
Ben jij klaar om in actie te komen? Ontdek hoe NetApp jouw data-ecosysteem kan transformeren Klik hier voor meer informatie en laat die ongebruikte data niet langer verspillen!
Ook NCDD lid Ab Ovo draagt graag een steentje bij aan het verminderen van de milieu impact van IT, door het energieverbruik van software in kaart te brengen en te beperken. Dieter Veldhuis (CTO) licht toe: “Het meten van energieverbruik van software kan veel discussie met zich meebrengen. Veelal wordt er gesproken over wat er niet gemeten wordt, terwijl dit de aandacht af leidt van hetgeen juist wel gemeten wordt. Afgelopen weken heeft ons team meegedaan met de Carbon Hack 24, georganiseerd door de Green Software Foundation. Deze hackathon is erop gericht om de impact van software op alle componenten en in alle omgevingen te berekenen. Het Impact Framework (IF) is een open source-project en bevat een raamwerk om de milieu-impact van software te modelleren, te meten, te simuleren en te monitoren. Onze belangrijkste conclusie, door te meten kom je er snel achter waar de energie zware processen zitten in de software en wanneer deze worden uitgevoerd. Daar kan je direct op acteren, door de “carbon-intensity” mee te nemen en het proces op een ander moment of in een andere regio te laten uitvoeren. Duurzame software begint met meten. Ons ontwikkelde dashboard met wat voorbeeldberekeningen en “what-if” analyses kan je hier vinden, Microsoft Power BI. Wil je ook aan de slag met het meten van software, dan helpen wij je graag. Stuur hiervoor een bericht naar edwin.visser@ab-ovo.com.”
Ten slotte, wanneer we het hebben over een duurzame toekomst kan de circulaire economie daar niet in ontbreken. NCDD lid GS1 draagt hier hier graag een steentje aan bij door het bieden van standaarden voor unieke productidentificatie voor digitale productpaspoorten (klik hier voor meer informatie ). Petra Geerdink (Communicatie adviseur GS1) licht toe: “Een circulaire economie vereist een gedeelde visie op data tussen alle schakels in de keten. Maar waarom het wiel opnieuw uitvinden en nieuwe energieslurpende databases introduceren? De sleutel ligt in het gebruiken van datastandaarden om bestaande bronnen en systemen naadloos te verbinden.”
Kortom, bovenstaande voorbeelden illustreren dat digitalisering een behoorlijke bijdrage kan leveren aan een duurzamere toekomst. Laat je inspireren en ga zelf ook eens aan de slag. Houd ons goed in de gaten voor meer inspirerende tips, artikelen en webinars. Meld je hier aan voor de nieuwsbrief van de NCDD.
↧
Earth Day: Digitalisering voor een duurzame planeet
↧